Nyheter
Recension
På gång
Debatt
Intervju
Home » Nyheter, På gång

Kvinna gifter sig med kalkon på Västmanlands Teater

Submitted by on 25 februari, 2013 – 02:24No Comment

kvinnan_som_gifte_sig_med_en_kalkon_stor

Den 16 mars är det premiär för Gunilla Boëthius pjäs Kvinnan som gifte sig med en kalkon på VästmanlandsTeater. Teatern skriver i ett pressmeddelande:

Mamma är rädd att Joa inte ska bli gift – hon är ju så ful och arg! Joa själv struntar i allt utom drömmen om Tulpanmannen. Pappa blåser i sin snabel när allt blir för jobbigt och sonen Harald har råkat bli en hare och saknar arbete. En dag kommer Robert Kalkonius på middag, men vem är han egentligen? Och vad vill han? Kvinnan som gifte sig med en kalkon är en tragisk komedi eller en komisk tragedi om en helt vanlig familj med helt vanliga problem.

Att bli kvinna är ett återkommande ämne i flera av Gunillas pjäser och i Kvinnan som gifte sig med en kalkon ifrågasätter hon både normaliteten och utseendefixeringen. När Gunilla Boëthius skrev pjäsen var hon verkligt deprimerad och ville hitta utryck för det.
– Bakgrunden var att jag hade bestämt mig för att strunta i kärlek och känslor och valde en partner av rationella skäl. Han var bra, den stackars kille jag träffat, så jag la förnuftets järnhand över känslolivet, berättar hon.

Utifrån sitt eget perspektiv och erfarenhet av ett misslyckat förhållande, ville Gunilla Boëthius beskriva hur det är för en kvinna att tvingas gifta sig med någon hon inte alls vill ha.

– En obehaglig man, dum, ful? Nej! Det måste vara värre! Plötsligt visste jag: hon gifter sig med en kalkon! Det har jag alltid upplevt som väldigt obehagliga fåglar och att skriva är ju att undersöka. Man vet inte vad man kommer fram till. Jag var själv nyfiken på vad som skulle hända. Hur är det att vara gift med en kalkon?

För regissören Martin Rosengardten är Kvinnan som gifte sig med en kalkon, en föreställning som behövs.

– Det är en historia om att vilja bli drabbad av kärlek och om att slippa bli drabbad av kärlek. Det är något för alla dem som älskat och för dem som önskat att de inte gjort det. Det är också en historia för alla som har eller har haft föräldrar. Och för alla som brutit sig loss och vågat släppa taget.

– Det handlar också om rätten om att få vara den man är, utan att bli slaktad. Det kan låta som en klyscha, men det är viktigt att påminna om att vi måste respektera varandra, även dem som står oss närmast i vår egen familj. Vi är olika, har olika behov och har olika sätt att leva våra liv. Och det är ju rätt kul. Avslutar han.

Publiksuccé i bl a Ryssland, Kenya, Ukraina, Norge, Danmark, Finland, Estland och Tyskland nu spelas denna föreställning på Stora scenen på Västmanlands Teater i Västerås.

Kvinnan som gifte sig med en kalkon
Av Gunilla Boëthius
Regi och ljud: Martin Rosengardten
Scenografi, kostym och ljus: Sven Dahlberg
Koreografi: Ossi Niskala
Dramaturg: Marie Persson-Hedenius
Maskör: Linda Sandström
Biträdande maskör: Cais-Marie Björnlod
Medverkande:
Dottern: Karin Huldt
Sonen: Bodil Malmberg
Mamman: Ulla Tylén
Pappan: Ossi Niskala
Robert Kalkonius: Jesper Feldt

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.