Vad är en oljekylare?

En oljekylare är något som helt enkelt kyler olja, det i olika fordon. Har du en oljekylare så kommer även din motor att kylas. Det i sin tur förhindrar att den överhettas. Oljan som finns i din bil, den har flera funktioner. Den ska kyla motorn samt även skydda motorn mot korrosion alltså rost. Har du en olja av god kvalitet så minskar det slitagets samt att den även ser till att motorn får en ökad livslängd. Dock är det så att oljan, den försämras av hög värme. För att den ska hålla sig fräsch längre är det viktigt att den kyls.

Hur fungerar en oljekylare?

En oljekylare kan fungera på lite olika sätt. Antingen genom att den leder ut värmen i luften eller att den växlat ut mot kylvätska. En större variant av kylare för olja kyler mer effektivt än en liten. Detta beror så klart på att en större kylare har ju ett större ytmått. Det gör att den får ut kylan snabbare. Sedan är det även skillnad på kylare beroende på antal rader. En bredare kylare med fler rader, alltså höjd, kyler effektivare.

Hur väljer jag oljekylare?

Det allra enklaste är att du kollar hur stor oljekylare som får plats i ditt fordon, sedan välja en med passande bredd och antal rader. Du kan jämföra med den du förhoppningsvis har sedan innan. Det så att du kan välja en med liknande kyleffekt.

Om du är ute efter att hitta olika oljekylare så kan du kolla in Weimer. De har en hel del olika delar till skogsmaskiner med mera.